Welkom in Gods huis

Gisteravond keek ik – iets later dan de rest van Nederland, want vakantie enzo, de documentaire ‘Ik ben er geen, ik ken er geen’ op NPO. De documentairemaker, zelf uit een gelovig nest, ging op bezoek bij LHBT’ers die opgroeiden in de kerk – wat had die ervaring voor invloed op hun coming out? Hoe denken ze nu over God, geloof en kerk? 

Ook ik groeide op in de kerk, al is mijn relatie met het instituut wat hobbelig geweest. Mijn jeugd in een vrij doorsnee gereformeerde kerk, wat nu als PKN bestempeld zou worden, mijn puberteit in evangelische kringen … lees verder... “Welkom in Gods huis”

Kostbaarheden uit de Xenos

Die dame daar op de achtergrond was aan het spelen. En gooien met knuffels. Dat mocht niet, en dat wist ze. Je raadt het al… pats! Geurbrandertje van de plank gestoten, in duizend stukjes.
Er waren tranen, er was boosheid – je mag zelf raden wat bij wie. We hadden het over iets stouts of verkeerds doen en dan sorry zeggen. Dat bleek heel spannend. “Want ik weet niet wat er gebeurt als ik dat zeg.” Ik voorspelde dat ze dan een knuffel zou krijgen en dat het dan weer hélemaal goed was tussen ons. Dat hielp. Met een fluisterstemmetje … lees verder... “Kostbaarheden uit de Xenos”

Met mijn ogen open

Bidden doen wij thuis met open ogen. In ieder geval aan tafel, voor het eten. Dat heeft overigens een praktische reden: zodra ik mijn ogen dichtdoe, gooit de peuter iets op de grond, of stort ze zich met haar volledige gezicht in de spinazie die voor haar op tafel staat… Als ik ook maar één keer knipper, is de kleuter alweer verdwenen om onder de tafel een boekje te lezen.

Om de totale chaos voor te zijn, doen we het dus zo: we geven elkaar een hand en kijken elkaar aan. Dan danken we God voor de dag die we … lees verder... “Met mijn ogen open”

Leesvoer: Shameless – A sexual reformation

Shameless Book Cover
Shameless Nadia Bolz-Weber Random House USA Inc januari 2019 Hardcover 224 bol.com

Combineer theologie en filosofie met crossfit, tattoo’s en soms wat (geheel functioneel) gescheld en gevloek. Dan heb je Nadia Bolz-Weber. Tenminste, dat is het beeld dat je van haar zou kunnen hebben na een vluchtige Google zoektocht. Een zoektocht die toch tenminste tot wat nieuwsgierigheid leidt: wie is die vrouw met die indrukwekkend gespierde en betekende armen en het priesterboordje? 

Ik ‘ken’ Nadia van haar eerdere boeken. Ze was tot voor kort de voorganger van een Lutherse kerk in Amerika, genaamd ‘House for

lees verder... “Leesvoer: Shameless – A sexual reformation”

Verhalen in het donker – over Rachel Held Evans

Het was zaterdagavond, 20:00. Zoals elke dag rond die tijd zat ik aan de rand van het bed van mijn kleuter. Ik hield haar hand vast tot ik haar adem voelde verstillen. Ze kan niet alleen slapen. Ze weigert alleen te slapen. En om zeker te weten dat ik echt bij haar bleef kneep ze mijn hand stevig vast. 

Ik gebruik dat halfuurtje in haar schemerige kamer meestal om wat te lezen op mijn iPad, een podcast te luisteren of te mediteren (of bidden, het is maar hoe je het noemt. Maar deze zaterdag was het anders. Via mijn iPad … lees verder... “Verhalen in het donker – over Rachel Held Evans”

Powervrouw

Krijg jij weleens briefjes uit de hemel? Je weet wel, van die tastbare aanwijzingen van God zelf over welke keuze je moet maken, bevestigingen dat je de juiste weg bent ingeslagen? Juist, ik ook niet.

Knopen doorhakken

Ik zit weer in zo’n proces – nadenken over grote dingen, knopen doorhakken, risico nemen. Ooit was ik dan naarstig op zoek naar hulp van boven. “Geef me een teken!!” Eigenlijk kwam dat nooit. Zocht ik misschien naar het verkeerde? Want wat ik wél regelmatig is een lief kaartje van een vriendin, een appje op het juiste moment, of gewoon een gevoel, zo’n innerlijke overtuiging … lees verder... “Powervrouw”

LIEFKE – Gevuld met Dankbaarheid

Even iets heel anders! Heel soms schrijf ik ook offline. Je kent het misschien nog wel van vroeger – woorden op papier, een boek of tijdschrift dat je vast kunt houden en bewaren. Ik hou ervan.

Zo mocht ik voor de lente editie van LIEFKE magazine een artikel schrijven over dankbaarheid. Het werd een persoonlijk stuk over dankbaarheid als gevoel dat je soms overvalt, maar ook als een vaardigheid om te oefenen. En dat die twee ook heel goed kunnen samenvallen.

LIEFKE is echt een prachtig tijdschrift, dus als je van diepgang en design houdt, nieuwsgierig bent naar mijn artikel, … lees verder... “LIEFKE – Gevuld met Dankbaarheid”

Meesterwerk

Mijn kind is een meesterwerk. Nu vinden waarschijnlijk alle ouders dat, maar ik bedoel het ook nog letterlijk. Ze ‘hangt’ namelijk in een echt museum. Meer dan levensgroot. 

Museum of Humanity

Het was eerlijk gezegd een beetje een verrassing voor me, geval van miscommunicatie met de echtgenoot, want die wist het wel. Onze knappe kleuter is namelijk een aantal jaar geleden gefotografeerd door Ruben Timman, de oprichter van het ‘Museum of Humanity’. Hij stond daar met zijn mobiele fotostudio op een festival – maakte de hele dag portretfoto’s van de bezoekers. Dat had ik kunnen weten, want dat … lees verder... “Meesterwerk”

Kwetsbaarheidskater

Heb je wel eens gehoord van een ‘kwetsbaarheidskater’? Eerlijk is eerlijk, ik heb de term niet helemaal zelf verzonnen. Brené Brown heeft het in haar boek ‘Daring Greatly’ over de vulnerability hangover. En zeg nou zelf, hoe vaak komt het nou voor dat een naar het Nederlands vertaalde term beter klinkt dan het origineel? De taalnerd in mij wordt er in ieder geval gelukkig van. 

Maar wat is die kwetsbaarheidskater dan? Misschien is het je opgevallen dat kwetsbaarheid helemaal hot is. Het mag gewoon, het werkt zelfs aanstekelijk: steeds meer mensen ontdekken dat het niet werkt om altijd een soort schijn … lees verder... “Kwetsbaarheidskater”

Ontmoetingen in gebrokenheid – Ann Voskamp over ‘gegeven leven’

Het grote voordeel van af en toe bijklussen als vertaler, is dat ik de kans krijg om interessante mensen te ontmoeten. Toen ik gevraagd werd om in een aantal kerkdiensten te tolken voor Ann Voskamp, hoefde ik niet lang na te denken. Ik kende Ann van haar boeken, haar blogs, haar instagram account. Ook had ik van haar heftige levensverhaal gehoord: als jong kind was ze er getuige van dat haar zusje werd overreden door een vrachtwagen en overleed, als tiener en puber had ze last van heftige angsten, haar moeder was psychiatrisch patiënt. Toch is lijden en verdriet niet lees verder... “Ontmoetingen in gebrokenheid – Ann Voskamp over ‘gegeven leven’”