Homepage,  Inspiratie,  Leesvoer

Leesvoer: “Hier aan zijn voeten”

“Hier aan zijn voeten” – Bijbels dagboek voor moeders
Diverse auteursArkMediaOktober 2018
Verkrijgbaar in christelijke boekhandels, via www.powertothemamas.nl en www.arkmedia.nl

Moeders hebben vaak weinig tijd en veel uitdagingen. Daarom bevat dit bijbels dagboek 365 korte overdenkingen speciaal geschreven voor en door moeders om elkaar te bemoedigen en te inspireren. De Bijbel is namelijk ook voor het moederschap een bron van inspiratie. God laat zich kennen als een zorgzame, liefhebbende ouder die zijn kinderen helpt, vertrouwen geeft, regels stelt, eigen keuzes laat maken en er altijd voor hen is.

Moeders uit verschillende generaties en met verschillende achtergronden delen de pareltjes die ze in de Bijbel hebben ontdekt, met thema’s als zorgdragen, loslaten, onzekerheid, regels en grenzen.

Boekjes met een tekst om je dag mee te beginnen of af te sluiten, daar zijn er natuurlijk al heel veel van. In allerlei soorten en maten. Zelf heb ik af en toe zo’n fase dat ik een tijdlang trouw elke dag iets lees, maar meestal ben ik het na een tijdje wel zat. ‘Hier aan Zijn voeten’ belooft echter interessant genoeg te zijn om elke dag wel iets te bieden te hebben. 

Deze is speciaal voor moeders, en hoezeer ik er ook een hekel aan heb om in een hokje gestopt te worden: ik ben gewoon helemaal de doelgroep! Want, net als alle moeders heb ik eigenlijk geen tijd, maar wel behoefte aan reflectie, herkenning en bemoediging. Misschien was het daarom wel extra leuk om er zelf aan mee te mogen werken: dingen schrijven die ik zelf zou willen lezen!

Lekker verschillend

Wat leuk is aan dit boek is dat er zoveel verschillende auteurs aan hebben meegewerkt. Dat maakt dat er voor elke moeder wel iets herkenbaars te vinden is. Of je nou net een baby hebt, of een stel pubers in het gareel probeert te houden, er zijn genoeg relevante onderwerpen. 

Binnen de lijntjes

Wel merk ik dat het allemaal vrij braaf blijft. Misschien is dat wel logisch voor een boekje dat zoveel moeders wil aanspreken – alleen van mij had het hier en daar wel iets meer mogen schuren. Niet alles is in hapklare stukjes op te lossen: soms mag je ook vragen stellen waar geen antwoord op is. 

Aan zijn voeten

Met de titel kon ik eerst niet zoveel. Ik wist natuurlijk al een tijdje dat het dit zou worden, en ik vond het zo ‘heilig’ klinken. Het refereert natuurlijk aan het verhaal van Maria en Martha in de Bijbel, waarin Martha druk bezig is en Maria ervoor kies om aan Jezus’ voeten te zitten. Dat vond ik altijd maar passief, ook al zegt Jezus zelf dat Maria de juiste keuze heeft gemaakt. Maar toevallig hoorde ik deze week een preek waarin verteld werd dat ‘aan iemands voeten zitten’ een term was die gebruikt werd voor de leerlingen van een rabbi. Iets dat normaalgesproken nooit was weggelegd voor vrouwen. Dat Maria dat wel deed, en dat Jezus dat zelfs aanmoedigde was revolutionair! Dus met een frisse blik op dat verhaal heb ik nu besloten dat het juist een stoere titel is: God nodigt ons uit om op de eerste rij te zitten en door Hem persoonlijk aangesproken te worden. We mogen elke dag opnieuw van hem leren. 

Aandacht en liefde

Het design van het boek is mooi, niet te lief, strak. Je kunt zien dat het met liefde en aandacht is vormgegeven. Ik hou ervan. Bij mij krijgt het een ereplaatje op mijn nachtkastje. En als het uit is, mag het prominent op de boekenplank. Maar dat is dus pas over 364 dagen… 

Reacties uitgeschakeld voor Leesvoer: “Hier aan zijn voeten”