Leesvoer: Shameless – A sexual reformation

Shameless Boekomslag
Shameless Random House USA Inc Hardcover 224 bol.com

Combineer theologie en filosofie met crossfit, tattoo’s en soms wat (geheel functioneel) gescheld en gevloek. Dan heb je Nadia Bolz-Weber. Tenminste, dat is het beeld dat je van haar zou kunnen hebben na een vluchtige Google zoektocht. Een zoektocht die toch tenminste tot wat nieuwsgierigheid leidt: wie is die vrouw met die indrukwekkend gespierde en betekende armen en het priesterboordje? 

Ik ‘ken’ Nadia van haar eerdere boeken. Ze was tot voor kort de voorganger van een Lutherse kerk in Amerika, genaamd ‘House for all Saints and Sinners’. Een niet bepaald doorsnee kerk, die een thuis is voor gelovigen van allerlei pluimage. Over een aantal van haar kleurrijke gemeenteleden (en over zichzelf) schreef ze Pastrix en Vrijspraak voor Losers

Ze won mijn interesse en affectie door haar open en eerlijke verhalen over mensen die worstelen met geloof, acceptatie, levensstijl en genade. Haar open armen en warme welkom voor mensen met een rauw randje raakten mij en ik begon haar te volgen op social media. 

Haar nieuwste boek – voor zover ik weet nog niet in het Nederlands uitgegeven – is uniek in zijn soort. Hoeveel boeken kun je vinden in zowel de categorie ‘geloofsopbouw en theologie’ als in ‘seksualiteit en erotiek’? Het is maar net bij waar je begint met zoeken denk ik.

Haar punt? Christenen zijn geobsedeerd door seks. Maar niet op een goede, gezonde manier. Door de benauwende seksuele moraal en het wegdrukken of soms zelfs botweg ontkennen van alles wat met het lichaam en met genot te maken heeft, zijn er generaties opgegroeid die niet weten wat ze met zichzelf aanmoeten. Aan de buitenkant zie je dat misschien niet, maar als je even doorvraagt…

Zelf ben ik van de generatie ‘I Kissed Dating Goodbye.’ Wie kent dat boek nog? Ooit in het Nederlands uitgegeven onder de inspirerende titel ‘Ongekust en toch geen kikker.’ Een boek dat perfect in het plaatje van de evangelische jaren ’90 paste en de hele cultuur rondom seksualiteit nog een stapje verder bracht dan ‘gij zult geen seks hebben voor het huwelijk’. Ik weet nog heel goed dat ik als verse puber enorm onder de indruk was van de dreigende verhalen over hoe jongens denken. Of hoe meisjes zich horen te kleden.

In Shameless stelt Nadia dat er, vooral in Amerika, talloze mensen zijn die enorm hun best doen om zich voor het huwelijk maar in te houden, en dan verwachten dat er na het jawoord als bij toverslag een fantastisch seksleven ontstaat. 

Zegt ze dan dat alles maar mag en kan? Natuurlijk niet. Ze pleit er vooral voor dat we anders over ons lichaam moeten gaan denken. Dat we kritisch zijn op waaróm we onze keuzes maken. Dat er genade is, en vrijheid. En dat er binnen het christelijke geloof voor schaamte geen plek is. 

Zoals ze zelf stelt: “Waar ik voor pleit in dit boek is: we zouden niet loyaler moeten zijn aan een idee, een leerstelling, of een interpretatie van de Bijbel dan we zijn aan mensen. Als wat de kerk leert mensen beschadigt in hun geest en lichaam, moeten we opnieuw nadenken.”

Juist in deze tijd van #metoo en opbloeiend christelijk feminisme, een tijd waarin de plaats van LHBT’ers in de kerk besproken wordt (spoiler alert: Nadia pleit voor open armen en volledige acceptatie, en terecht), is dit wat mij betreft een enorm relevant boek.

Ik ben het, denk ik, niet met alles eens. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Ze laat me nadenken. Ze laat me op adem komen. Ze helpt me om genade te vinden. Voor mensen om mij heen, maar zeker ook voor mezelf. En daar ben ik haar dankbaar voor.