Veresterk. Over veerkracht, inspiratie, hoop en moed.

Hoera! Veresterk is live! Al een tijdje ben ik ‘achter de schermen’ bezig met nadenken, vormgeven, schrijven… en nu is het echt.

“Veresterk”, dat woord bestond een paar weken geleden nog niet, maar als Pippi Langkous nieuwe woorden mag verzinnen, mag ik het vast ook. Trouwens, Pippi zegt ook “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Dat lijkt wel een beetje mijn lijfspreuk van de laatste tijd. Ik doe allemaal dingen nieuw zijn en die ik best heel spannend vind, zoals mijn oude vertrouwde – en niet meer passende – baan opzeggen, solliciteren op iets heel anders, op yoga gaan, misschien zelfs ein-de-lijk mijn rijbewijs gaan halen (als ik het vanaf hier de wereld in slinger moet ik wel, toch?). En dus ook: een nieuw woord introduceren en daar een mooie website omheen bouwen. 

Wat denk jij dat het betekent? Zou je het een compliment vinden als iemand je ‘echte veresterk’ zou noemen? Dat is wel de bedoeling namelijk. Ik was een tijdje geleden aan het nadenken over wat mijn favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven, en steeds kwam ik terug bij dezelfde dingen: veerkracht, hoop, moed, inspiratie. In de woorden van mijn 5-jarige dochter: dat is mijn lievelings. 

Hoofd en hart vol verhalen

Het leven is knap ingewikkeld namelijk. Er gebeuren in mijn directe omgeving zoveel heftige dingen, rauw verdriet, afscheid, gebrokenheid, ziekte. Ik vind dat ik zelf ook mijn portie wel gehad heb – al heb ik eerlijk gezegd geen idee hoe groot die portie dan is, en hoeveel ik nog opgediend ga krijgen. Wat mij elke keer weer raakt is hoe creatief en sterk mensen met hun lijden om kunnen gaan. Hoe hard het werken is om de realiteit onder ogen te zien en kwetsbaar te durven zijn, hulp te vragen, hoop te houden. Mijn hoofd en hart zitten vol met verhalen van mensen die barsten van de veerkracht. Die verhalen mogen verteld worden. Soms is dat groots en meeslepend, vaker is dat klein en persoonlijk. 

Lezen hoe iemand hoop vindt, geeft mij hoop. Horen hoe iemand moed vindt om een moeilijke keuze te maken, helpt mij om dat zelf ook te durven. Verhalen over vallen en opstaan, je shirt weer rechttrekken en met rechte rug verdergaan, laten me op zoek gaan naar mijn innerlijke kracht. 

Door het vuur

Glennon Doyle Melton (die naam ga je hier vaker zien!) schrijft in ‘Love Warrior’: “Wat zorgt er in ons leven voor dat we moedig, vriendelijk, wijs en veerkrachtig zijn? Wat als dat pijn is? Wat als het de strijd is? De moedigste mensen die ik ken zijn degenen die door het vuur zijn gegaan en er aan de andere kant uit zijn gekomen. Degenen die overwonnen hebben, niet degenen die niks te overwinnen hadden.” En Brene Brown: “Je verhaal eigen maken, en jezelf liefhebben in dat proces is het moedigste dat je kunt doen.”

Dat bedoel ik. Dat is veresterk. Hier komt dus mijn verzameling blogs, artikelen, interviews en inspiratie. Voor jou, en voor mezelf.